Koronavírus: Pri návrate z Chorvátska musí byť tranzit cez Slovinsko do 12 hodín

21.08.2020 Celý región

Bratislava 21. augusta (TASR) - Pri návrate z Chorvátska cez územie Slovinska začali platiť nové obmedzenia. Tranzit je stále možný, no je potrebné ho stihnúť do 12 hodín, inak hrozí karanténa. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

Rezort diplomacie ozrejmuje, že to súvisí s tým, že Slovinská republika zaradila Chorvátsko s platnosťou od 21. augusta na zoznam krajín so zhoršenou epidemiologickou situáciou, na takzvaný červený zoznam krajín.

"Občania Slovenskej republiky, ktorí plánujú cestovať z Chorvátska priamo do Slovenskej republiky cez Slovinsko, musia tranzitovať cez územie Slovinskej republiky v priebehu 12 hodín bez zbytočného zastavenia a opustenia tranzitnej trasy - sú povolené len nevyhnutné zastávky napríklad s cieľom čerpania paliva alebo zastávky na toaletu, nie je povolené prenocovanie," uviedlo ministerstvo.

Slováci na prekročenie hranice nemusia disponovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Polícia Slovinskej republiky však odporúča, aby mali so sebou potvrdenie o tom, že strávili pobyt v Chorvátsku.

Vzhľadom na to, že slovinskí občania majú možnosť návratu z Chorvátska bez povinnosti karantény do polnoci 24. augusta, možno očakávať výrazné zdržania na hraničných priechodoch a tvorbu kolón aj na území Slovinska.
 
 

Francúzsko zaznamenalo za deň 4771 prípadov nákazy koronavírusom

Paríž 20. augusta (TASR) - Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 4771 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, o 1000 viac ako v stredu, informovali vo štvrtok tamojšie úrady.

Podľa agentúry AFP denný počet nových infikovaných po prvý raz od mája prekročil hranicu 4000.

Koronavírusom SARS-CoV-2 sa vo Francúzsku dosiaľ nakazilo približne 230.000 ľudí. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo vyše 30.000 ľudí.
 

Británia zavádza karanténu pre cestujúcich z Rakúska a Chorvátska

Londýn 20. augusta (TASR) - Británia sa rozhodla opätovne zaviesť povinnú dvojtýždňovú karanténu pre cestujúcich, ktorí sa vrátia z Rakúska, Chorvátska a ostrovného štátu Trinidad a Tobago. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

"Údaje nám ukazujú, že musíme odstrániť Chorvátsko, Rakúsko a Trinidad a Tobago zo zoznamu bezpečných krajín," uviedol britský minister dopravy Grant Shapps na Twitteri. Ako dôvod uviedol nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom v týchto krajinách.

Opatrenie vstúpi do platnosti v sobotu ráno.

Tento krok znamená, že po návrate do Spojeného kráľovstva budú musieť cestujúci zo zmienených krajín ísť na 14 dní do samoizolácie.

Na zoznam bezpečných krajín sa naopak dostalo Portugalsko.

Británia minulý týždeň znova zaviedla 14-dňovú karanténu pre ľudí prichádzajúcich z Francúzska, Holandska a niekoľkých ďalších krajín.

Británia je európskou krajinou s najvyšším počtom úmrtí - viac ako 41.000 - na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje. Zároveň je po Španielsku štátom s druhým najväčším počtom prípadov nákazy v Európe - viac ako 324.000.
 
 

WHO vyzvala africké vlády, aby znovu otvorili školy

Johannesburg 21. augusta (TASR) – Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala vo štvrtok vlády afrických štátov, aby urýchlili znovuotváranie škôl, lebo tamojšia mládež doplatí na ich dlhotrvajúce zatvorenie spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Predstavitelia WHO varovali, že študenti nenavštevujúci školu v subsaharskej Afrike čelia mnohým problémom, ako napríklad zlá výživa, stres, väčšie vystavenie násiliu a zneužívaniu, ale problémom sú aj tehotenstvá tínedžeriek.

Podľa prieskumu v 39 krajinách, ktorý uskutočnila WHO v spolupráci Detským fondom OSN, školy naplno otvorilo len šesť afrických štátov. Mnohé štáty zatvorili školy v rámci opatrení zameraných na zastavenie prenosu nového druhu koronavírusu. Niektoré školské zariadenia sa znovu otvorili a potom zasa zatvorili, lebo tam vypukla nákaza.
 
 

V Latinskej Amerike a Karibiku majú takmer 6,5 milióna nakazených

Montevideo 21. augusta (TASR) – Latinská Amerika a oblasť Karibiku zaznamenali do štvrtka viac ako 250 000 úmrtí ľudí s ochorením COVID-19 spôsobeným novým druhom koronavírusu. Ukázal to vlastný výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov.

V uvedenej časti sveta evidovali do štvrtka 23:00 SELČ 6 463 245 prípadov nákazy koronavírusom a 250 969 úmrtí.

Najviac postihnutou latinskoamerickou krajinou je Brazília, kde zaznamenali približne 3,5 milióna infikovaných a viac ako 112 000 úmrtí.

Celosvetovo sú na tom horšie len Spojené štáty, kde sa podľa oficiálnych údajov koronavírusom SARS-CoV-2 doposiaľ infikovalo 5 605 858 ľudí a 174 963 osôb s pozitívnym testom na tento koronavírus zomrelo.
 
 

Orbán potvrdil sprísnenie opatrení na hraniciach od septembra

Budapešť 21. augusta (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok potvrdil, že vláda od septembra so začiatkom školského roka sprísni epidemiologické opatrenia, ktoré sa budú týkať najmä vstupu do krajiny. Sprísnenie kontrol, najmä na južných hraniciach Maďarska, už v stredu naznačil šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

V pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió premiér vyzval občanov Maďarska, že ak chcú vycestovať k moru, aby tak urobili ešte v týchto dňoch, ale na september si takúto dovolenku už neplánovali.

Orbán zdôraznil, že vo väčšine európskych krajín sa situácia so šírením nového druhu koronavírusu zhoršuje, najväčším rizikom pre Maďarsko je preto import nákazy zo zahraničia.

"Cieľom kabinetu je aj naďalej riadne začatie školského roka v septembri, pretože aj keď jar bol prechod na digitálnu výučbu vcelku úspešný, mal i svoje negatíva," zdôraznil Orbán. Spresnil, že vyše desať percent žiakov sa zo systému vytratilo a nezapojili sa do tejto formy vzdelávania, takisto sa prehĺbili aj rozdiely v kvalite vzdelávania.
 
 
 

Španielska vláda priznala nepriaznivý vývoj epidemiologickej stiuácie

Madrid 21. augusta (TASR) - Koordinátor španielskeho ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón vo štvrtok varoval, že situácia ohľadom šírenia koronavírusu v krajine sa nevyvíja dobre. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nikto by o tom nemal pochybovať o tom, že sa veci nevyvíjajú dobre," povedal Simón na tlačovej konferencii. Poukázal pritom na opätovný nárast v počte prípadov nákazy, ktorý Španielsko zaznamenalo v posledných týždňoch.

Na niektorých miestach krajiny nie je podľa neho šírenie vírusu pod kontrolou, uviedol na svojej webovej stránke španielsky denník ABC.

Simón takisto upozornil, že ak bude počet prípadov naďalej narastať, nemocnice môžu mať problémy s prijímaním pacientov. Španielsko aktuálne registruje 130 nakazených na každých 100.000 obyvateľov, čo je podľa AFP vyšší počet ako u susedných krajín.

Koordinátor tiež apeloval na mladých ľudí, aby nepodceňovali skutočnosť, že koronavírus ohrozuje aj ich. "Rozumiem, že ľudia sa chcú baviť," povedal a dodal, že existujú spôsoby, ako to realizovať bezpečne. Zároveň požiadal tzv.influencerov na sociálnych sieťach, aby pomáhali zvyšovať povedomie mladých ľudí o nebezpečenstve nákazy.

Španielska vláda 14. augusta oznámila, že zavádza zákaz fajčenia na uliciach a zatvára nočné podniky na celom území krajiny v snahe zastaviť šírenie nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

V krajine celkovo potvrdili už viac ako 377.000 prípadov nákazy a 28.813 úmrtí.

Viaceré európske krajiny zaviedli pre cestujúcich prichádzajúcich zo Španielska povinné testy a karanténne opatrenia.

Česká republika Španielsko od 24. augusta zaradí do zoznamu krajín, v ktorých je epidemiologická situácia vážna, uviedol spravodajský server Novinky.cz. Ľudia vracajúci sa zo Španielska budú musieť absolvovať karanténu, prípadne predložiť negatívny test na koronavírus. Opatrenie platí pre celé územie Španielska okrem Kanárskych ostrovov.
 
 
 

V Maďarskou nákazu koronavírusom potvrdili 52 ľuďom. Zomreli 2 ľudia

Budapešť 21. augusta (TASR) - V Maďarsku pribudlo za predchádzajúci deň 52 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na ochorenie COVID-19 zomreli dvaja starší pacienti, ktorí trpeli inými chronickými ochoreniami, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na informačnej stránke vlády koronavirus.gov.hu.

Počet osôb nakazených vírusom SARS-CoV-2 tak dosiahol 5098 a počet úmrtí na komplikácie spojené s ochorením COVID-19 spôsobovaným týmto koronavírusom stúpol na 611.

Z nákazy sa zotavilo 3681 osôb. V nemocniciach je hospitalizovaných 58 pacientov. Stav šiestich z nich si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

Aktuálne je v Maďarsku nakazených 806 ľudí, 34 percent z nich pochádza z Budapešti.
 
 
 

Poľsko hlási nový rekord - 903 nakazených

Varšava 21. augusta (TASR) - Rekordných 903 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu pribudlo za štvrtok v Poľsku. Je to najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie, uviedla v piatok televízia TVN24 s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Najviac prípadov zaznamenali v Sliezsku (168), ako aj v Mazowieckom (156) a Malopoľskom vojvodstve (146).

Od začiatku pandémie sa v Poľsku infekcia potvrdila u 60.281 ľudí, z ktorých 1938 zomrelo. Za uplynulý deň pribudlo 13 úmrtí na chorobu COVID-19, väčšina pacientov mala pridružené ochorenia.

Najvyšší počet nových prípadov v Poľsku bol doteraz zaznamenaný 8. augusta (843). Viac ako 800 ľudí malo pozitívne výsledky testov aj 7. augusta (809), 13. augusta (811) a 14. augusta (832).

V poľských nemocniciach sa v piatok nachádzalo 2151 ľudí s ochorením COVID-19, 84 z nich je na umelej pľúcnej ventilácii. V karanténe je 103.351 ľudí, vyliečilo sa 41.029 osôb.
 
 

Brusel sa dostal na zoznam červených zón s vysokou úrovňou nákazy

Brusel 21. augusta (TASR) - Brusel, hlavné mesto Belgicka a EÚ, je od piatku na zozname európskych "červených zón" s vysokou úrovňou šírenia nového koronavírusu. Tzv. "semafor" nákazy aktualizuje Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom v Štokholme, informovala agentúra Belga.

Brusel za posledné dva týždne denne zaznamenal v priemere viac ako 120 pozitívnych testov na 100.000 obyvateľov.

Belgická metropola sa podľa "semaforu" ECDC v piatok dostala na úroveň viacerých regiónov severného Španielska a Baleárskych ostrovov, a tiež niektorých oblastí v Rumunsku a Bulharsku.

Vo štvrtok (20.8) sa podľa tohto semaforu celé Belgicko zmenilo na "tmavo oranžové", keď po Flámsku a Bruseli aj Valónsko za posledné dva týždne denne zaznamenalo vyše 60 nových infekcií na 100.000 obyvateľov.

Podľa najnovšej správy inštitútu Sciensano má v súčasnosti Belgicko piate najvyššie množstvo pozitívnych testov na COVID-19 po Španielsku, Malte, Luxembursku a Rumunsku. Za posledných 14 dní potvrdili v Belgicku každý deň v priemere 70 nových infekcií na 100.000 obyvateľov.

V piatok dopoludnia krajina evidovala 80.178 prípadov nákazy od vypuknutia epidémie a 9976 súvisiacich úmrtí.
 
 

V Singapure objavili novú, miernejšiu mutáciu koronavírusu

Singapur 21. augusta (TASR) - Výskumníci v Singapure objavili nový, miernejší variant koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na štúdiu zverejnenú v medicínskom žurnále The Lancet.

Výskum ukázal, že pacienti nakazení novým variantom SARS-CoV-2 mali ľahší priebeh ochorenia. Menej z nich malo nízku hladinu kyslíka v krvi a takisto stav menšieho počtu pacientov si vyžadoval intenzívnu lekársku starostlivosť.

V novom variante SARS-CoV-2 došlo k vymazaniu značnej časti genómu vírusu, čo podľa vedcov uľahčuje reakciu ľudského imunitného systému.

Na štúdii sa podieľali výskumníci z rôznych singapurskych inštitúcií vrátane Medzinárodného centra pred infekčné ochorenia, miestnej lekárskej fakulty a Agentúry pre vedu, technológie a výskum.

"Tieto štúdie po prvý raz poskytli presvedčivé údaje, že mutácia SARS-CoV-2 ovplyvnila závažnosť ochorenia u pacientov," uviedol pre Reuters Gavin Smith z lekárskej fakulty Duke-NUS.

Vedci poukázali na to, že zistenia budú mať vplyv na vývoj vakcíny a liečbu COVID-19.

Variant pravdepodobne pochádza z čínskeho mesta Wu-chan, kde bol identifikovaný vo viacerých ohniskách nákazy medzi januárom a marcom 2020. V Singapure sa šíril vo viacerých ohniskách, kým sa ho orgánom podarilo dostať pod kontrolu.

Paul Tambyah zo Singapurskej národnej univerzitnej nemocnice pre Reuters povedal, že mutácie vírusov môžu byť dobrou správou. Podľa neho mutujúce vírusy majú tendenciu stať sa menej nebezpečnými, aby nezabili svojho hostiteľa a mohli sa ďalej rozmnožovať.
 
 
 

Litva zaviedla povinné rúška v gastronómii i na verejných podujatiach

Vilnius 21. augusta (TASR) - V Litve je od piatka povinné nosenie ochranných rúšok na vonkajších podujatiach, ako aj v uzavretých priestoroch. Nos a ústa si tak musia zakrývať návštevníci športových, kultúrnych, zábavných či iných akcií, informovala spravodajská stanica ORF.

Povinnosť nosiť rúška v snahe zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu platí aj v kaviarňach, reštauráciách, baroch či iných gastronomických prevádzkach. Zákazníci si rúško môžu odložiť len pri konzumácii jedla či pití nápojov.

Ľudia sa môžu okrem rúška chrániť aj šálom, šatkou či vlastnoručné vyrobeným rúškom.

Obmedzenia sa týkajú aj počtu účastníkov zhromaždení a podujatí - vonku je povolených najviac do 1000 osôb a vo vnútorných priestoroch maximálne do 600 ľudí. Potrebné je pritom dodržiavať odstup a hygienické pravidlá.

Od 1. augusta v Litve platí povinnosť nosiť rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy a vo verejných priestoroch.

V Litve, ktorá má takmer tri milióny obyvateľov, sa doposiaľ novým koronavírusom nakazilo 2564 osôb a 83 ochoreniu COVID-19 podľahlo.
 
 
 

V Česku pribudlo rekordných 343 nakazených

Praha 21. augusta (TASR) - Česko zaznamenalo do piatkového večera 343 nových potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je druhý najvyšší počet od marca. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s tým, že večer sa počet prípadov zvykne ešte zvýšiť.

Ide o prudký nárast infikovaných - vo štvrtok ich pre porovnanie v Česku pribudlo 247. V Česku pribudli aj štyri ďalšie úmrtia - celkovo ich evidujú 410.

Aktuálne sa z ochorenia COVID-19 v Česku lieči 4938 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných aktuálne 108 pacientov s koronavírusom; 22 z nich je vo vážnom stave. Priebeh ochorenia je však u väčšiny nakazených mierny.

Z celkového počtu 21.388 nakazených sa už vyliečilo 16.040 osôb. Najviac nakazených za posledný týždeň v prepočte na 100.000 obyvateľov registrovali v okrese Uherské Hradiště, nasledujú Plzeň-sever a okres Kolín.
 
 

Vyberte región